قهوه سبز چیست؟ + فواید و عوارض قهوه سبز
منظور از قهوه سبز همان قهوه خام و بو نداده شده که از روی درخت برداشت میشود گفته میشود یعنی میتوان گفت: قهوه سبز، که از دانه های خام و برشته کاری نشده قهوه است، در این سالها توجه بسیاری از متخصصان و علاقه مندان به سلامت را به خود جلب کرده است. قهوه سبز که یک محصول طبیعی است که قبل از برشته شدن برداشت می شود، حاوی ترکیباتی از جمله اسید کلروژنیک، آنتی اکسیدان ها و کافئین طبیعی است که در برشته کردن معمولی تا حد زیادی تغییر می کنند.
مطالعات نشان داده اند که قهوه سبز به بهبود متابولیسم بدن کمک میکند و به دلیل آزادسازی تدریجی کافئین، انرژی پایدارتری را در مقایسه با قهوه معمولی فراهم می آورد. همچنین، وجود آنتی اکسیدان های قوی در این محصول به محافظت از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد کمک میکند.
با توجه به افزایش محبوبیت قهوه سبز و اهمیت شناخت صحیح این محصول، آموزشگاه تخصصی دنیز دوره های جامع آموزش باریستایی و آموزش کافی شاپ را با تمرکز ویژه بر انواع مختلف قهوه، از جمله قهوه سبز، ارائه می دهد.
آن چه در این مقاله یاد می گیرید
قهوه سبز چیست؟
قهوه سبز، محصولی عالی در صنعت قهوه است که از دانه های برداشت شده و خشک شده قهوه، قبل از برشته کردن به دست می آید منظور از برشته نشدن این است که این محصول کاملا خام است پس قهوه سبز یعنی قهوه خام یکی از دلایلی که رنگ قهوه، بصورت قهوه ای است بو دادن و یا برشته کردن آن است که پس از انجام برشته کاری طبع قهوه سرد و خشک میشود. ( دانه های قهوه پس از برداشت از درخت قهوه و جداسازی پوسته خارجی، خشک میشوند اما برخلاف دانه های معمول قهوه، وارد مرحله برشته کردن نمی شوند. )
قهوه سبز دارای ترکیب شیمیایی است که شامل پلی فنول ها، اسیدهای کلروژنیک، تری گونلین و ترکیبات فعال زیستی دیگری است که در طی برشته کردن تغییرات زیادی پیدا میکند. رنگ این دانه های قهوه سبز مایل به خاکستری یا سبز مایل به زرد است و بافت آن ها سخت تر از دانه های برشته شده است.
از دیدگاه علمی، قهوه سبز به دلیل حفظ ترکیبات طبیعی خود، خواص بیوشیمیایی متفاوتی نسبت به قهوه برشته شده دارد. این دانه ها حاوی میزان قابل توجهی از ترکیبات فنولیک هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارند.
همچنین، عطر و طعم قهوه سبز با قهوه برشته شده کاملاً متفاوت است و دارای عطرهای گیاهی، علفی و حتی عطر چوب است. از نظر فرآوری نیز، قهوه سبز به روش های مختلفی مانند دم کردن، عصاره گیری سرد یا استخراج تحت فشار آماده شود که هر کدام طعمی متفاوتی ایجاد می کنند. اگر به برشته کاری قهوه علاقمند هستید میتوانید در آموزش رستری آموزشگاه دنیز شرکت کنید.
طریقه مصرف صحیح قهوه سبز
برای تهیه صحیح قهوه سبز، ابتدا باید دانه های خام را به مدت 5 تا 10 دقیقه در آب جوش (90-95 درجه سانتیگراد) دم کنید. میزان توصیه شده برای مصرف روزانه، یک تا دو قاشق غذاخوری دانه قهوه سبز در 200 میلی لیتر آب است. بهترین زمان مصرف قهوه سبز، 30 دقیقه قبل از وعده های غذایی اصلی است، زیرا در این زمان جذب مواد مؤثر آن، به ویژه اسید کلروژنیک، به حداکثر می رسد.
توصیه می شود در طول روز بیش از دو تا 3 فنجان، قهوه مصرف نکنید، زیرا مصرف بیش از حد قهوه سبز عوارضی مانند بی خوابی، اضطراب و تپش قلب را بهمراه دارد همچنین اگر دوست دارید بدانید چرا قهوه میخورم حالم بد میشه بر روی لینک کلیک کنید.
همچنین، افراد مبتلا به فشار خون بالا، زنان باردار و شیرده و افراد مبتلا به مشکلات گوارشی باید قبل از مصرف با پزشک مشورت کنند. برای حفظ تازگی قهوه سبز، باید آن را در ظرف درب دار و دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت نگهداری کرد. مصرف منظم و اصولی قهوه سبز، همراه با رژیم غذایی متعادل و فعالیت فیزیکی مناسب، در دستیابی به اهداف سلامتی و تناسب اندام مؤثر میباشد.
دم آوری دانه قهوه سبز
در این روش، دانه های سبز قهوه باید ابتدا به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت در آب خیسانده شوند تا نرم شوند و ترکیبات محلول در آب آن ها آزاد گردد. این مرحله خیس کردن قهوه سبز برای نرم کردن بافت سخت دانه ها ضروری است، زیرا دانه های قهوه سبز به دلیل برشته نشدن، دارای بافتی بسیار متراکم و سخت هستند. در طول این مدت، دانه ها به تدریج متورم شده و ترکیبات محلول در آب آن ها شروع به آزاد شدن می کنند.
پس از مرحله خیساندن، آب اولیه قهوه سبز باید تعویض شود و دانه ها در آب تازه با دمای ۸۵ تا ۹۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه دم شوند. دمای آب در این مرحله بسیار مهم است، زیرا دمای بالاتر باعث تخریب ترکیبات حساس به حرارت میشود و دمای پایین تر نیز استخراج مؤثر ترکیبات را محدود می کند.
در طول دم آوری، توصیه می شود هر ۵ تا ۷ دقیقه یکبار دانه ها به آرامی هم زده شوند تا استخراج یکنواخت تری صورت گیرد. نسبت مناسب دانه به آب در این روش ۱ به ۱۰ است. اگر تمایل دارید قبل از دم کردن قهوه بدانید طبع قهوه چیست بر روی لینک کلیک کنید.
دم آوری پودر قهوه سبز
برای دم کردن پودر قهوه سبز، درجه آسیاب پودر قهوه سبز باید متوسط تا ریز باشد تا سطح تماس کافی برای استخراج بهینه فراهم شود، اما نه آنقدر ریز که باعث گل آلود شدن نوشیدنی گردد. برای تهیه یک فنجان قهوه سبز با این روش، از نسبت ۱ به ۱۵ پودر به آب استفاده می شود و دمای آب باید بین ۸۰ تا ۸۵ درجه سانتی گراد باشد تا از حفظ ترکیبات حساس به حرارت اطمینان حاصل شود.
زمان دم آوری پودر قهوه سبز بین ۸ تا ۱۲ دقیقه است و در این مدت باید مخلوط هر ۲ تا ۳ دقیقه یکبار به آرامی هم زده شود. پس از اتمام زمان دم آوری، نوشیدنی باید از صافی ریز یا فیلتر کاغذی عبور داده شود تا ذرات معلق آن جدا شوند.
برای بهبود طعم و کیفیت نوشیدنی، توصیه می شود پودر قهوه سبز به صورت تازه آسیاب شده استفاده شود و از نگهداری طولانی مدت پودر آماده خودداری گردد. این روش دم آوری معمولاً نوشیدنی روشن تر و با عطر و طعم متعادل تری نسبت به روش دانه کامل تولید می کند.
خواص قهوه سبز
- قهوه سبز و لاغری
- بهبود بیماری دیابت
- بهبود بیماری های قلبی
- خواص فوق العاده برای پوست
- خواص فوق العاده برای سلامت مو
- پیشگیری از سرطان
- پاکسازی کبد چرب
قهوه سبز و لاغری
اسید کلروژنیک موجود در قهوه سبز نقش مهمی در متابولیسم چربی ها و کربوهیدرات ها ایفا می کند. این ترکیب با افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش جذب قند در روده، به کنترل وزن کمک می کند. پژوهش ها نشان داده اند که مصرف منظم قهوه سبز به کاهش شاخص توده بدنی (BMI) و درصد چربی بدن کمک میکند. همچنین، کافئین طبیعی موجود در قهوه سبز با افزایش ترموژنز و تحریک لیپولیز، چربی سوزی را تقویت می کند. البته باید به این نکته توجه کرد که نوشیدن قهوه سبز به تنهایی سبب کم کردن وزن نمیشود و پس از مصرف قهه سبز باید تحرک بدنی خوبی داشته باشید.
بهترین زمان خوردن قهوه سبز برای لاغری
بهترین زمان خوردن قهوه سبز برای لاغری، نیم ساعت قبل از وعده های اصلی است که به کاهش اشتها کمک زیادی میکند. فقط باید به این نکته توجه کرد نباید قهوه سبز را در طول روز زیاد نوشید. نوشیدن بیش از دو فنجان قهوه سبز در طول روز توصیه نمیشود.
بهبود بیماری دیابت با مصرف قهوه سبز
قهوه سبز با تأثیر بر متابولیسم گلوکز و افزایش حساسیت به انسولین، در کنترل قند خون مؤثر میباشد. اسید کلروژنیک موجود در آن با کاهش جذب گلوکز در روده و افزایش متابولیسم گلوکز در کبد، به تنظیم سطح قند خون کمک می کند. مطالعات نشان داده اند که مصرف منظم قهوه سبز به کاهش مقاومت به انسولین و بهبود عملکرد سلول های بتای پانکراس کمک میکند.
بهبود بیماری های قلبی، یکی از فواید قهوه سبز
آنتی اکسیدان های موجود در قهوه سبز با مبارزه با رادیکال های آزاد و کاهش التهاب، از سلامت قلب و عروق محافظت می کنند. این نوشیدنی با کاهش فشار خون، بهبود عملکرد اندوتلیال و کاهش سطح کلسترول بد خون، خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی را کاهش میدهد. ( کلسترول دلیل اصلی بیماری قلبی است )ترکیبات فنولیک موجود در قهوه سبز همچنین از تشکیل پلاک های آترواسکلروتیک جلوگیری میکنند.
خواص فوق العاده قهوه سبز برای پوست
آنتی اکسیدان های قدرتمند موجود در قهوه سبز با مقابله با رادیکال های آزاد، از پیری زودرس پوست جلوگیری می کنند. اسید کلروژنیک و دیگر ترکیبات فنولیک موجود در آن با تحریک تولید کلاژن و الاستین، به حفظ شادابی و الاستیسیته پوست (توانایی پوست برای کشش و بازگشت به حالت اولیه ی خود) کمک می کنند. همچنین، خواص ضد التهابی قهوه سبز در کاهش التهابات پوستی و بهبود آکنه مؤثر میباشد. مصرف قهوه سبز باعث بهبود لکه های پوستی و جوش میشود.
پیشنهاد دوره: آموزش کیک پزی
خواص قهوه سبز برای سلامت مو
ترکیبات فعال موجود در قهوه سبز با تقویت فولیکول های مو و بهبود گردش خون پوست سر، به رشد و سلامت مو کمک می کنند. آنتی اکسیدان های موجود در آن با محافظت از فولیکول های مو در برابر آسیب های اکسیداتیو، از ریزش مو جلوگیری میکنند. همچنین، مواد معدنی و ویتامین های موجود در قهوه سبز به تقویت ساختار مو و افزایش درخشندگی آن کمک می کنند. مصرف قهوه سبز باعث پاکسازی پوست کف سر میشود که به سلامت مو کمک میکند.
پیشگیری از سرطان با مصرف قهوه سبز
مطالعات نشان داده اند که ترکیبات فعال موجود در قهوه سبز رشد سلول های سرطانی را مهار کرده و از تکثیر آن ها جلوگیری میکنند. همچنین، خواص ضد التهابی این نوشیدنی در کاهش التهاب مزمن، که یکی از عوامل خطر ابتلا به سرطان است، مؤثر میباشد.
پاکسازی کبد چرب با نوشیدن قهوه سبز
قهه سبز با افزایش اکسیداسیون چربی ها و بهبود حساسیت به انسولین، به کاهش تجمع چربی در کبد و بهبود عملکرد این اندام حیاتی کمک کند. همچنین، خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قهوه سبز از آسیب اکسیداتیو به سلول های کبدی جلوگیری میکند.
عوارض قهوه سبز
- اضطراب
- افزایش ضربان قلب
- سردرد
- مشکلات گوارشی
- سرگیجه
اضطراب یکی از عوارض قهوه سبز
کافئین موجود در قهوه سبز باعث تحریک سیستم عصبی مرکزی میشود و در افراد حساس، علائم اضطراب را تشدید میکند. این عارضه به خصوص در افرادی که سابقه اختلالات اضطرابی دارند یا در طول روز مقادیر زیادی کافئین مصرف می کنند، شایع تر است. علائمی شامل بی قراری، تنش عضلانی، تپش قلب و احساس نگرانی بی دلیل میباشد. در برخی موارد، این علائم با اختلال در خواب و کاهش تمرکز نیز همراه میباشد. به افرادی که پس از نوشیدن قهوه سبز اضطراب و حال بد دست میدهد نوشیدن قهوه سبز توصیه نمیشود.
افزایش ضربان قلب و تپشس نا منظم از دیگر عوارض قهوه سبز
مصرف قهوه سبز به دلیل محتوای کافئین آن باعث افزایش ضربان قلب و تپش قلب نامنظم میشود. این عارضه به خصوص در افرادی که حساسیت بالایی به کافئین دارند یا مبتلا به بیماری های قلبی هستند، می تواند نگران کننده باشد. افزایش ضربان قلب با احساس تپش در قفسه سینه، گرگرفتگی و گاهی اوقات تعریق همراه است. در موارد شدید، این علائم با احساس فشار در قفسه سینه و تنگی نفس نیز همراه میباشد.
سردرد، یکی از عوارض شایع مصرف بیش از حد قهوه سبز
یکی از عوارض شایع مصرف بیش از حد قهوه سبز، بروز سردرد است که با علائمی مانند درد ضربان دار، حساسیت به نور و صدا همراه میباشد. این عارضه به دلیل اثرات کافئین بر عروق مغزی و تغییرات در جریان خون مغز ایجاد می شود. سردردهای ناشی از قهوه سبز چند ساعت تا یک روز میتواند ادامه داشته باشد و در صورت قطع ناگهانی مصرف، سردردهای ناشی از محرومیت از کافئین نیز ممکن است بروز کند.
مشکلات گوارشی، از مشکلات مصرف قهوه سبز
قهوه سبز باعث تحریک سیستم گوارشی و بروز مشکلاتی مانند اسید معده، سوزش سر دل، تهوع و اسهال میشود. این عوارض به دلیل ترکیبات اسیدی موجود در قهوه سبز و اثر تحریک کنندگی آن بر ترشح اسید معده ایجاد می شوند. افرادی که مبتلا به بیماری های گوارشی مانند ریفلاکس معده، زخم معده یا سندرم روده تحریک پذیر هستند، ممکن است حساسیت بیشتری به این عوارض داشته باشند.
سرگیجه از عوارض مصرف قهوه
مصرف قهوه سبز در برخی افراد باعث سرگیجه و احساس عدم تعادل میشود. این عارضه به دلیل تأثیر کافئین بر سیستم عصبی مرکزی و تغییرات در فشار خون ایجاد می شود. سرگیجه ممکن است با علائمی مانند احساس سبکی سر، تاری دید موقت و مشکل در تمرکز همراه باشد. در برخی موارد، این علائم با تهوع خفیف و عرق سرد نیز همراه میشود.
دیدگاهتان را بنویسید