آموزشگاه فنی و حرفه ای دنیز برگزار کننده دوره های تخصصی صنایع غذایی
آموزشگاه فنی حرفه ای دنیز

معرفی انواع آرد و خواص و تفاوت آن ها با یکدیگر

نویسنده: تیم تحریریه دنیز انتشار: 2024/05/07
معرفی انواع آرد و خواص و تفاوت آن ها با یکدیگر

نان یکی از پر مصرف ترین و محبوب ترین خوراکی های دنیاست. همه ما از بچگی با نان بزرگ شده ایم و طعم و عطر گرم و دلپذیر آن را دوست داریم. آرد ها انواع گوناگونی دارند که هر کدام ویژگی های خودشان را دارند. برخی آردها سبک و نرم هستند و برخی دیگر سنگین. بعضی آردها مقدار زیادی گلوتن دارند و بعضی دیگر گلوتن کمتری دارند. این تفاوت ها باعث می شود هر نوع آرد برای پخت نوع خاصی از نان یا شیرینی مناسب باشد.

در این مقاله از آموزشگاه دنیز قصد داریم انواع آرد را معرفی کنیم و خواص و تفاوت های آن ها را با هم مقایسه کنیم. با خواندن این مقاله می توانید بهتر یاد بگیرید که برای پخت هر نوع نان یا شیرینی، از کدام نوع آرد باید استفاده کنید. مطالعه این مقاله برای افرادی که علاقه مند به پخت نان، شیرینی پزی و آشپزی هستند، بسیار مفید خواهد بود. ما در آموزش نان حجیم بصورت کامل درباره انواع آرد صحبت میکنیم تا کارآموزان آشنایی کاملی در این باره بدست آورند.

معرفی انواع آرد

  • آرد برنج
  • آرد سمولینا
  • آرد ذرت
  • آرد جو
  • آرد چاودار
  • آرد گندم کامل
  • آرد گندم سیاه
  • آرد جوانه گندم
  • آرد نان یا آرد سبوس گرفته
  • آرد ایرمیک
  • آرد تریتیکاله
  • آرد آگلومره

آرد برنج از انواع آرد پرکاربرد

آرد برنج یکی از انواع آرد معروف با ارزش غذایی بالا و کاربرد های متنوع است. این آرد از دانه های شکسته و خرد شده برنج تهیه می شود که در جداسازی برنج سفید از پوسته (شلتوک)، به دست می آید. آرد برنج بسته به میزان نرمی و ریزش آن، کاربرد زیادی دارد.

  • نان های سنتی و محلی: آرد برنج به دلیل بافت نرم و لطیف، در تهیه نان های سنتی و محلی مانند نان برنجی، زنجانی و .. استفاده می شود. 
  • نان های بدون گلوتن: افرادی که به گلوتن موجود در آرد گندم حساسیت دارند، می توانند از آرد برنج استفاده کنند. 
  • نان های سبک و تنوری: آرد برنج به دلیل فقدان گلوتن، در تهیه نان های سبک و تنوری مانند نان لواش، باگت و سنگک به کار می رود و به آن ها بافت تردی می دهد.
  • نان های شیرین: آرد برنج گاهی در ترکیب با آرد گندم، برای تهیه نان های شیرین مانند نان خرمایی،زنجبیلی و دارچینی استفاده می شود و به آن ها طعم و بافت متمایزی می دهد.

آرد برنج از انواع آرد پرکاربرد

همچنین بخوانید: انواع ساندویچ

آرد سمولینا، یک آرد ویژه و با کیفیت بالا

آرد سمولینا دارای رنگ زرد طلایی بوده و از میزان پروتئین، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و املاح معدنی غنی برخوردار است. ویژگی های آرد سمولینا آن را به ماده اصلی در تولید انواع ماکارونی و پاستا تبدیل کرده است.

دانه های درشت آرد سمولینا باعث می شوند تا نشاسته در مغز دانه باقی بماند و محصولات خمیری پس از پخت، به هم نچسبند. هم چنین وجود پروتئین فراوان در این آرد، به تولید ماکارونی با کیفیت بالا و خمیر با کشش مطلوب کمک می کند.

رنگدانه های طبیعی زرد رنگ موجود در سمولینا نیز به محصولات نهایی، رنگ و طعم دلپذیری می بخشند. در مجموع، آرد سمولینا با ترکیب عالی خود که شامل پروتئین فراوان، املاح و ویتامین های مختلف است، کیفیت برتر را به انواع ماکارونی، رشته فرنگی، لازانیا و سایر محصولات خمیری می دهد.

آرد سمولینا یکی از انواع آرد

آرد ذرت، یکی از انواع آرد پرکاربرد

آرد ذرت از دانه های پوست کنده ذرت تهیه می شود. برای تولید این آرد، ابتدا دانه های ذرت را از خوشه ها جدا کرده و برای افزایش ماندگاری، آن ها را خشک می کنند. سپس دانه های خشک شده را به مدتی در آب خیس می کنند تا پوسته ضخیم آن ها نرم شود. پس از آن، با استفاده از آسیاب های ویژه، پوسته نرم شده را از مغز دانه جدا می کنند. در مرحله بعد، مغز خیس شده ذرت را دوباره خشک کرده و آسیاب می کنند تا آرد ذرت یکنواخت و یکدستی به دست آید.

آرد ذرت دارای طعم خوشمزه و ارزش غذایی بالایی است. این آرد در پخت انواع کلوچه و حتی سوپ های آماده کاربرد زیادی دارد. با توجه به بافت و عطر و طعم خاص آرد ذرت، محصولات تهیه شده با این آرد، طعم و مزه ای متفاوت و لذیذ دارند. همچنین آرد ذرت یکی از اجزای اصلی برخی اسنک ها و تنقلات محبوب نیز به شمار می رود.

تذکر: به منظور یادگیری روش تهیه انواع کیک های خانگی و مجلسی با استفاده از آرد نانوایی و سایر مواد اولیه برای مناسبت های مختلف می توانید در دوره های تخصصی آموزش کیک پزی شرکت نمایید.

آرد ذرت، یکی از انواع آرد

همچنین بخوانید: تفاوت آرد ذرت و نشاسته ذرت

آرد جو از انواع آرد پرکاربرد

آرد جو یکی از انواع آرد مهم و پرکاربرد است که از آسیاب کردن دانه های جو به دست می آید. برای تهیه این آرد، ابتدا دانه های جو را از کاه و پوسته جدا می کنند. سپس آن ها را با آسیاب های ویژه تحت فشار قرار داده و آرد می کنند. بعد از این مرحله، می توان سبوس آرد جو را با استفاده از الک های مخصوص، جدا کرد یا آن را به صورت کامل حفظ نمود.

آرد جو دارای ارزش غذایی بالایی است و منبع خوبی از پروتئین محسوب می شود. به همین دلیل در تغذیه دام نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در صنایع غذایی نیز از جو برای تهیه مالت و تولید ماء الشعیر بهره می برند. در نانوایی ها این آرد را با آرد گندم ترکیب می کنند و از مخلوط آن برای پخت نان استفاده می نمایند. محصولات تهیه شده با آرد جو و گندم، با عنوان نان جو یا نان رژیمی به فروش می رسند. علاوه بر این، گاهی از آرد جو در پخت کیک و کلوچه نیز استفاده می شود.

آرد جو از انواع آرد پرکاربرد

آرد چاودار

آرد چاودار هم از انواع آرد بوده که از دانه های گیاه چاودار تهیه می شود که گیاهی غلات آسیایی و بومی آسیای مرکزی است. دانه های این گیاه شبیه به گندم هستند. برای تولید آرد چاودار، دانه های آن را آسیاب می کنند.

آرد چاودار انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  1. آرد چاودار روشن: در این نوع، سبوس دانه ها جدا شده است.
  2. آرد چاودار تیره: در این آرد، سبوس و جوانه دانه حفظ شده اند.

نکته مهم در مورد آرد چاودار این است که سبوس و جوانه آن به راحتی از آرد جدا نمی شوند. به همین دلیل، آرد چاودار از ارزش غذایی بالاتری نسبت به آرد گندم برخوردار است و حاوی مواد مغذی مانند منیزیم، املاح معدنی، اسید فولیک، تیامین و نیاسین است. آرد چاودار برای تولید انواع نان چاودار به کار می رود. محصولات تهیه شده از این آرد، برای بیماران دیابتی، کنترل کلسترول و فشار خون مفید هستند. علاوه بر این، گاهی از آرد چاودار در تهیه برخی دسر ها نیز استفاده می شود.

آرد چاودار

اگر علاقه دارید که مهارت پخت شیرینی هستید دوست دارید آن را به طور صفر تا صد یاد بگیرید و بتوانید با کمک مواد اولیه مرغوب، انواع شیرینی های تر و خشک را درست کنید، می توانید در دوره آموزش شیرینی پزی و آموزش کیک خامه ای آموزشگاه دنیز ثبت نام کنید تا مهارت پخت مدل های متنوع شیرینی را به طور عملی یاد بگیرید.

آرد گندم کامل یا سبوس دار

آرد گندم کامل یا آرد سبوس دار، یکی از انواع آرد با ارزش است که با حفظ تمامی اجزای دانه گندم شامل آندوسپرم، پوسته و جوانه تولید می شود. در تهیه این آرد، هیچ بخشی از دانه گندم حذف نمی گردد. ویژگی بارز آرد گندم کامل، رنگ قهوه ای تیره آن است که به دلیل وجود سبوس فراوان در ترکیب آن می باشد. این آرد سرشار از فیبر بوده و غنی از مواد مغذی گوناگونی مانند ویتامین ها، املاح معدنی و آنتی اکسیدان ها است.

یکی از کاربرد های اصلی آرد گندم کامل، تهیه نان سنگک است. در پخت این نوع نان سنتی و محلی، معمولا از آرد سبوس دار بهره می برند تا نان حاصل، بافت سفت و متراکمی داشته باشد. علاوه بر نان سنگک، گاهی از آرد گندم کامل در پخت سایر انواع کلوچه نیز استفاده می گردد. به طور کلی، آرد گندم کامل با داشتن میزان بالای فیبر و سایر مواد مغذی گیاهی، یک انتخاب مناسب و سالم محسوب می شود.

آرد گندم کامل، یکی از انواع ارد سبوس دار

از دیگر دوره های مهم آکادمی دنیز در زمینه آشپزی و قنادی و کافه داری می توان به دوره های آموزش صبحانه کافه ای، آموزش آشپزی سنتی ایرانی ، آموزش آشپزی بین الملل و … اشاره کرد.

آرد گندم سیاه از انواع آرد خاص

آرد گندم سیاه از انواع آرد ویژه است که از دانه های گندم سیاه یا گندم قهوه ای تولید می گردد. این آرد دارای ویژگی هایی نظیر میزان گلوتن پایین و غنی بودن از فیبر است. کاربرد اصلی آرد گندم سیاه تهیه انواع محصولات رژیمی و فانتزی است.

محصولهایی که با این آرد پخته می شوند، علاوه بر داشتن رنگ تیره، از لحاظ ارزش غذایی نیز سرشار از مواد مغذی مانند فیبر هستند. گلوتن پایین آرد گندم سیاه نیز باعث می شود تا محصول حاصل، بافتی سبک و هضم آسان داشته باشد. همچنین از این از آرد در تولید رشته فرنگی سیاه و بلغور گندم سیاه نیز استفاده کرد.

آرد گندم سیاه از انواع آرد خاص

آرد جوانه گندم

آرد جوانه گندم یا آرد مالت از انواع آرد ویژه است که از دانه های جوانه زده گندم تهیه می شود. برای تولید این آرد، ابتدا دانه های گندم را می گذارند تا جوانه بزنند. سپس این دانه های جوانه زده را در معرض نور آفتاب قرار داده تا کاملا خشک شوند. در مرحله بعد، دانه های خشک شده جوانه زده را آسیاب می کنند تا آرد جوانه گندم حاصل شود.

آرد جوانه گندم تنها شامل دو بخش آندوسپرم (نشاسته ای) و جوانه گیاه است و سبوس در آن وجود ندارد. این آرد سرشار از مواد مغذی بوده و منبع غنی از ویتامین ها، املاح معدنی و آنتی اکسیدان هاست. از آرد جوانه گندم در پخت انواع کلوچه ها، سوهان، سمنو و حلوا استفاده می شود. این آرد به محصولات نهایی، طعم و عطر خاص و دلپذیری می دهد. علاوه بر گندم، امکان تولید آرد جوانه از دانه های دیگری مانند جو، برنج، ماش، عدس و لوبیا نیز وجود دارد.

انواع آرد، آرد جوانه گندم

دوره منتخب هنرجویان : آموزش باریستایی

آرد سبوس گرفته

آرد سبوس گرفته که از دانه های گندم تهیه می شود، برخلاف آرد گندم کامل، مقدار کمتری سبوس در خود دارد. در تولید این آرد، بخش عمده ای از سبوس و جوانه دانه های گندم جدا شده و تنها بخش نشاسته ای آن باقی می ماند.

این کار باعث می شود تا آرد نان رنگ روشن تری نسبت به آرد گندم کامل داشته باشد. از مزایای آرد سبوس گرفته میتوان به نرمی و لطافت بیشتر آن در مقایسه با آرد کامل اشاره کرد. این ویژگی باعث می شود تا آرد برای تهیه انواع محصولات لطیف و نرم مانند لواش، تافتون، بربری و سنگک بسیار مناسب باشد.

علاوه بر نان، از این آرد برای تهیه کلوچه و حتی خمیر پیتزا نیز استفاده می شود. این آرد پر کاربرد، با داشتن میزان متعادلی پروتئین و گلوتن، به خمیر کشش و قوام مناسبی می بخشد. به همین دلیل بسیاری از کسانی که فینگر فود درست می کنند، از این آرد برای درست کردن انواع فینگر فود ها استفاده می کنند. اگر تمایل دارید در مورد پخت و تهیه انواع فینگر فود اطلاعات بیشتری کسب کنید و شغل خود را در این زمینه آغاز کنید، می توانید در دوره آموزش فینگر فود آموزشگاه دنیز ثبت نام کنید.

آرد سبوس گرفته، انواع آرد

آرد ایرمیک از انواع آرد با کیفیت

آرد ایرمیک از انواع آرد کاملا خالص و ویژه است که از قسمت میانی و جوانه دانه گندم تهیه می ‌شود. این آرد تقریبا فاقد هر گونه سبوس بوده و بسیار ناب و با کیفیت است. فرآیند تولید آرد ایرمیک بسیار پیچیده و دشوار است. براساس تحقیقات، از هر 100 تن گندم تنها حدود 5 کیلوگرم آرد ایرمیک قابل استخراج است که نشان دهنده میزان بسیار کم بازده تولید این محصول است.

آرد ایرمیک در میان انواع آرد شباهت زیادی به آرد سمولینا دارد، اما تفاوت اصلی آن در فقدان کامل سبوس است. در حالی که آرد سمولینا دارای مقداری سبوس می ‌باشد، آرد ایرمیک به طور کامل از سبوس عاری است. با توجه به خلوص و کیفیت بالای آرد ایرمیک، مصرف آن بسیار توصیه می ‌شود، به‌ویژه برای کودکان در سنین رشد.

این آرد سرشار از مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل است. علی رغم فواید فراوان آرد ایرمیک، به دلیل هزینه بالای تولید آن، کارخانجات ماکارونی از این محصول گران قیمت استفاده نمی ‌کنند و ترجیح می ‌دهند از آرد سمولینا استفاده کنند که قیمت مناسب ‌تری دارد.

آرد ایرمیک از انواع آرد با کیفیت

همچنین بخوانید: تفاوت شکر سفید و قهوه ای

آرد تریتیکاله

آرد تریتیکاله از گیاهی به همین نام تهیه می شود و یکی دیگر از انواع آرد به شمار می آید. این گیاه، ترکیبی از گندم و چاودار محسوب می شود و آرد حاصل از آن نیز خواص میانی بین آرد گندم و آرد چاودار را دارد. یکی از ویژگی های مهم آرد تریتیکاله، میزان نشاسته بالاتر آن در مقایسه با آرد چاودار است. از طرفی، مقدار مواد محلول موجود در این آرد نسبت به چاودار کمتر است. همچنین ترکیبات آمینو اسیدی آرد تریتیکاله نیز مورد توجه قرار گرفته است.

لازم به ذکر است که آرد چاودار از خانواده غلات به دست می آید و نسبت به آرد گندم، دارای املاح معدنی بیشتر، طعم و بافت متفاوت تر و رنگ تیره تری است. در مجموع، آرد تریتیکاله با داشتن ترکیب عالی خود، گزینه مناسبی برای کاربرد های خاص در صنایع غذایی و خوراک دام محسوب می شود.

آرد تریتیکاله یکی از انواع آرد

دوره منتخب هنرجویان : آموزش کافی شاپ

آرد آگلومره از انواع آرد فوری

آرد فوری یا آرد آگلومره، از انواع آرد است که به راحتی با آب گرم یا سرد ترکیب شده و بدون گلوله شدن، خمیر تشکیل می ‌دهد. این در حالی است که آرد معمولی چنین قابلیتی ندارد. برای تولید آرد آگلومره، ابتدا آرد معمولی را با آب مرطوب می ‌کنند تا ذرات آرد به هم بچسبند. سپس این آرد خیس شده را کاملا خشک می کنند. در نهایت، ذرات خشک شده آرد آگلومره، اندازه یکنواختی خواهند داشت و فاقد ذرات ریز خواهند بود.

از آرد فوری می ‌توان در تهیه انواع سوپ‌ ها، خامه‌ ها، سس ‌ها و دیگر فرآورده‌ های غذایی که نیاز به تشکیل خمیر یکنواخت دارند، استفاده کرد. این آرد برای مصارف خانگی و صنعتی مناسب است. بسیاری از آشپز ها از آرد آگلومره برای درست کردن انواع پیش غذا ها مانند سوپ و سس استفاده می کنند.

آرد آگلومره از انواع آرد فوری

ما در دوره آموزش فست فود ، فرآیند درست کردن مدل های مختلف غذاهای فوری را در قالب کلاس های عملی و ورکشاپی به شرکت کنندگان آموزش داده و در نهایت به آن ها مدرک معتبر فنی و حرفه ای می دهیم. به علاوه؛ اگر به آشپزی سنتی و ایرانی علاقه دارید می توانید در دوره های تخصصی آموزش آشپزی سنتی ایرانی و همچنین دوره آموزش کباب زنی شرکت نمایید. 

نتیجه گیری

همان طور که در این مقاله دیدیم، انواع آرد تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. هر کدام از آر دها ویژگی هایی مانند میزان گلوتن، نرمی یا سفتی و سبک یا سنگین بودن دارند که آن ها را برای پخت انواع خاصی از محصولات مناسب می کند همچنین در مقاله ای جداگانه به معرفی انواع ادویه پرداخته ایم، در صورت تمایل بر روی لینک کلیک کنید. 

سوالات متداول درباره انواع آرد نانوایی

  1. نانوا ها برای درست کردن محصولات رژیمی از کدام آرد استفاده می کنند؟

آرد گندم سیاه به علت داشتن میزان گلوتن پایین و فیبر زیاد، برای درست کردن محصول های رژیمی مناسب است.

  1. برای درست کردن نان سنگک بهتر است از چه نوع آردی استفاده شود؟

در پخت این نوع محصولات معمولا از آرد سبوس دار بهره می برند تا نان بافت متراکمی داشته باشد. 

  1. آرد برنج چه کاربرد هایی دارد؟

در کل، آرد برنج یک ماده غذایی سالم و کم کالری است که می تواند در پخت انواع نان های سنتی، بدون گلوتن، سبک و شیرین به کار رود و طعم و بافت خاصی به آن ها بدهد.

  1. با وجود مزایای زیاد آرد ایرمیک چرا از آن به طور گسترده استفاده نمی شود؟

به علت هزینه بالای تولید آرد ایرمیک و قیمت بالای آن، به طور گسترده از آن استفاده نمی شود و معمولا آرد سمولینا جایگزین آن می شود.

  1. استفاده از آرد چاودار برای تهیه نان چه مزایایی دارد؟

آرد چاودار با داشتن مواد مغذی فراوان، یک انتخاب سالم و مناسب برای پخت انواع کلوچه، کوکی محسوب می گردد و برای افراد دارای بیماران دیابتی و کسانی که فشار خون و چربی خون بالا دارند، مناسب است.

5/5 - (18 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه های کاربران
0 دیدگاه توسط کاربران ثبت شده

هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.

footer deniz
آموزشگاه فنی حرفه ای دنیز
سوالی دارید؟ آماده پاسخگویی به شما هستیم.

تیم پشتیبانی آموزشگاه فنی حرفه ای دنیز سوالات شمارا در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخ می دهند.

icon-angle icon-bars icon-times